ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ:
PROJECT «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - FRONTPAGE»
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Αθήνα - Βιέννη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Εύα Μαραγκάκη - Καλλιτεχνική ομάδα Axionart
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
21 ημέρες
ΩΡΕΣ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
EMAIL:
evamaragaki@yahoo.com
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΑΦΙΣΑ:

PROJECT «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ -FRONTPAGE»

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτυπώνεται η επικαιρότητα με πηχυαίους τίτλους, με γεγονότα που οι εκδότες θεωρούν σημαντικά, «καυτά». Η πρώτη σελίδα είναι αυτή που «πουλάει», σκοπός της είναι να δώσει δυνατά σήματα που θα τραβήξουν τη ματιά, την προσοχή, το ενδιαφέρον του κοινού και θα διαμορφώσουν τάσεις.

Χρησιμοποιούμε δημιουργικά την έννοια του «Πρωτοσέλιδου», όχι μόνον όσον αφορά στα έντυπα μέσα, αλλά και στα ηλεκτρονικά, σαν πρώτη ύλη και αφορμή για μια άλλη ανάγνωση, μέσα από τις προσωπικές παρεμβάσεις και θέσεις των συμμετεχόντων, Eικαστικών και Δημοσιογράφων.

Σκοπός του Project είναι το καλλιτεχνικό και δυναμικό αποτέλεσμα από τη σύμπραξη και την συνεργασία δημιουργών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών όσο και από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Από την συνύπαρξη αυτή θα προκύψουν προτάσεις με πολιτική και κοινωνική απήχηση, αλλά και έργα καυστικά, σκληρά, σατιρικά, τολμηρά, που θα σκιαγραφήσουν το ύφος και τον παλμό των γεγονότων, φιλτραρισμένο από την τέχνη και τον λόγο.

Η υλοποίηση του project γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), με έδρα την Βιέννη, που αποτελεί σύμπραξη φορέων του Δημοσίου: ΕΜΠ, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Ίδρυμα Μπότση και το Πανεπιστήμιο Donau – Universitat Krems της Αυστρίας, καθώς επίσης και από τους επιμελητές της καλλιτεχνικής ομάδας Axionart.

Δράσεις:
Το project αναπτύσσεται σε 3 βασικούς άξονες με επίκεντρο έκθεση σε προβεβλημένο εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα. Αυτή θα αποτελέσει τον προπομπό για το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας, που αφορά την συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών και από την Κεντρική Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη:
α) Εικαστικές προτάσεις από επώνυμους και νέους καλλιτέχνες.
β) Προτάσεις από επώνυμους νέους σκιτσογράφους και φωτογράφους.
γ) Προτάσεις από δημοσιογράφους και επικοινωνητές. Έργα μικτά, με χρήση ‘λόγου’ ή πολυμέσων.

Παράλληλες δραστηριότητες:
1) Video art προβολές
2) Video projections από ιστορικά πρωτοσέλιδα
3) Διαδραστικά έργα που δημιουργούνται με την συμμετοχή του κοινού
4) Performances
5) Video από συνεντεύξεις προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης (αρχισυντάκτες, δημοσιογράφοι εφημερίδων)
6) Δράσεις στο διαδίκτυο και τα social media,
7) Διαγωνιστικό τμήμα

Στο project «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ» καλούνται να συμμετάσχουν εικαστικοί καλλιτέχνες, σκιτσογράφοι, καθώς και δημοσιογράφοι, photo reporters, φωτογράφοι και στελέχη μέσων επικοινωνίας.
Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που οι ίδιοι θα επιλέξουν,{οποιαδήποτε εφημερίδα – πολιτική, οικονομική, αθλητική) από εξέχουσες οπτικοακουστικές ειδήσεις και από τον ηλεκτρονικό τύπο. Τα ‘πρωτοσέλιδα’ αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, το σχολιασμό, την έκφραση και τη τοποθέτηση τους. Το επιλεγόμενο πρωτοσέλιδο μπορεί να είναι σύγχρονο ώστε να αντανακλά την επικαιρότητα, τους καιρούς μας, ή μπορεί να είναι από γεγονότα σταθμούς παλαιοτέρων εποχών, οτιδήποτε θεωρεί κάποιος σημαντικό και επιλέγει να το σχολιάσει εικαστικά.

Τα έργα θα είναι πρωτότυπα. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε ειδική σελίδα που θα δημιουργηθεί για το project καθώς και στον ιστότοπο του Axionart. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσει διαγωνιστικό τμήμα και θα απονεμηθούν βραβεία στις καλύτερες συμμετοχές, με ψηφοφορία του κοινού και της οργανωτικής επιτροπής.

Το project υποστηρίζεται από πλειάδα ακαδημαϊκών φορέων. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό project, που θα συνεχιστεί στην Βιέννη το 2021. Θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 100 δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο, τον χώρο των media και θα προσελκύσει κοινό από την πολιτική, την δημοσιογραφία, την τέχνη και την επικοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project και για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: evamaragaki@yahoo.com .